Виненият сорт Мерло има богата история, която се простира от древността до наши дни. Тази сортова лоза има изтънчен произход от Франция, като добива своята слава в региона на Бордо.  
Първите записи за сорта Мерло в България са от началото на 20-ти век, когато българските вина започват да привличат вниманието на европейските пазари. Вината от Мерло се отличават със своя аромат на червени плодове, средно до плътно тяло и меки, гладки танини, които ги правят отличен комплимент към вечерята ни. Те обикновено отлежават в дъбови бъчви за допълнителна сложнота на вкусовия профил.
Днес искаме да ви представим две вина от сорта Мерло на винарска изба Chatony. И двете вина са сортови от реколта 2021. Първото вино е младо, свежо, ферментирало в инокосови съдове и бутилирано. Второто вино е MERLOT BARREL, което също ферментира в иноксови съдове, но отлежава 6 месеца във френски барици, за да се отличи със своята копринена текстура и богат ароматен профил.
При орнолептичния анализ на двете вина се открива сортова идентичност, но съществена разлика. 
Цветът на двете вина се различава, като при иноксовото Мерло имаме гранатови оттенъци, а при  Мерло барел – цветът на виното е плътен, дълбок, облагороден с топли и керемидени нюанси.
В аромата се отличават плодовите нотки на черни плодове като череша, къпина и синя слива. В допълнение към тях при бариковото вино се усещат и аромати на подправки като опушеност и ванилия. 
При вкусовия профил можем да кажем, че вината са хармонични, с добре балансирани тела и притежават богатство от вкусови усещания. Мерлото, като червено вино, обикновено има меки танини, които не са твърде агресивни или сурови, което го прави гладко и приятно за пиене. Отлежаването на вината от серията Chatony – MERLOT BARREL  в бъчви допринася за по-мек вкус, но не влияе значително върху количеството налични танини.
Мерлото се съчетава идеално с пуешко, кореноплодни зеленчуци, зимни салати, яхнии и всякакъв вид житни храни. В крайна сметка, при съчетаване на вината Мерло с храна е важно да се отчетат индивидуалните предпочитания и вкусове на всеки.
В заключение можем да кажем, че не бива да забравяме, че удоволствието от пиенето на вино се крие в това да усетим аромата му и да се насладим на божествения му вкус, а ние ви гарантираме, че ще ги отриете във вината от изба „ШаТони“

Краси Радков и любимото мерло от Шатони

Enable Notifications OK No thanks