Роден във френската област Бордо, каберне совиньон е дете на двама небезизвестни родители: червения каберне фран и белия совиньон блан. Eдин от най-младите сортове червени вина, създаден едва през 17 век, днес той се радва на неописуема слава по цял свят. В България каберне совиньон също е на първо място между сортовете, използвани за производство на червени вина. 
Каберне совиньон си има всичко: плътно тяло, наситен цвят, високи киселини и сериозни танини. Това го прави подходящ партньор на много други сортове, на които им липсва едно или повече от изброените качества.
В ароматния си спектър сортът носи  сложни и концентрирани тонове, вариращи от къпини, крем де касис, черни череши, боровинки и шоколад, до аромати на тютюн, трюфел, кедрово дърво, земя и кожа.
Ако искаме да поднесем класическа комбинация вино-сирене, при каберне совиньона непременно трябва да залжим на камембир, горгонзола и пармезан. Перфектната компания му правят и мазните меса. Виното разцъфтява, ако бъде поднесено с агрешко, говеждо, свинско или месо от патица. Гъбите, маслините и подправките като босилек, риган, розмарин и мащерка също разкриват цялата прелест на Каберне совиньон.

Любопитен факт
Кабернето е полезно за здравето. Проучвания на Федерацията на американските дружества за експериментална биология доказват, че съдържанието на ресвератрол намаляват рисковите фактори за Алцхаймер и че консумацията на Каберне совиньон намалява нивата на амилоидните бета пептиди, които атакуват мозъчните клетки при тази болест. Нашата доза здраве е затворена в бутилка Каберне совиньон от Chatony.

Каберне Совиньон от Chatony – впечатляващо вино, което предлага изключителна чистота на вкусовете. Ароматите на боровинки, къпини и виолетки преливат от чашата. На небце слоеве от тъмно какао и ярки плодове обгръщат меките, заоблени танини. 

Изба “Шатони” е най-новия винарски комплекс в България и поредното бижу на картата на северозапада. Разположен в непосредствена близост до Мездра, в комплекс „Шатони“ може да се отдадете на перфектното винено изживяване – винена дегустация, гурме вечеря съчетана с най-добрата глътка от любимото ни вино и уютна почивка в просторна стая с невероятна гледка към врачанския балкан.

Да се запознаем с вината на изба Chatony – Каберне Совиньон!

Enable Notifications OK No thanks